heimomarttila

Motion är den starkaste friskfaktorn

När det gäller de livsstilsrelaterade sjukdomarna kommer de att vara dominerande under överskådlig tid enligt WHO. I WHO:s prognos för 2020 anges att sjuttio procent av all kronisk sjukdom som leder till död är relaterad till livsstil. Huvudorsaken till livsstilssjukdomarna är fysisk inaktivitet, rökning, övervikt och kronisk stress. I dagsläget är fysisk inaktivitet den faktor som är det största folkhälsoproblemet om man tar hänsyn till forskningsresultat som strömmat ut de senaste decennierna. Tänker närmast på konsensusrapporten General Surgeon Report som kom 1996. SBU- rapporten ” Längre liv och bättre hälsa 1997”.

Att vi under de senaste två decennierna ökat den stillasittande tiden är ett av de största biologiska experiment som vi någonsin har påbörjat. Oavsett vilka länder man gjort studier i, är det de livsstilsmodifierade insatserna som gett dubbelt så bra effekt jämfört med medicinering. Livsstil, det hör man ju på namnet att det är våra levnadsvanor som vi ska påverka. Det finns inget som har så brett behandlingsspektrum som fysisk träning.  Träning motverkar och försenar uppkomsten av minst ett trettiotal sjukdomar bland annat: typ 2 diabetes, hjärtkärlsjukdom, flera typer av cancer, depression och demens. Västvärldens största hälsoproblem är hjärtkärlsjukdomarna. Nära hälften av svenskarna dör i hjärtkärlsjukdom och om man är diabetiker är siffran ännu högre. Det knepiga är att trots att vi har evidens så underskattas den viktigaste friskfaktorn, konditionsträningen i folkhälsoarbetet  och  framför allt bland läkarna.

I dagsläget är det nya läkemedel man hoppas på men det kommer sannolikt inte att leda till några bestående förbättringar. Vi måste tänka mer på primärpreventiva metoder som motion för att man ska få en bättre folkhälsa i landet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0